banner-img

Nieuws

Wereldwaterdag

22 mrt 2022

Op 22 maart is het wereldwaterdag. Daarom staan we vandaag even stil bij onze watervoetafdruk en de initiatieven die we bij Gediflora ondernemen om water zo goed mogelijk te gebruiken. Niet alleen mensen hebben water nodig om te leven. Ook onze plantjes kunnen niet groeien zonder een slokje water. Daarom proberen we dan ook om elke druppel water zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Het regenwater dat op de site van Gediflora op de daken terechtkomt wordt op meerdere manieren opnieuw ingezet. Zo gebruiken we dit water voor de eb-en-vloed watergift, beneveling via de gietboom, hogedruk nevelnet en druppelaars. Bovendien wordt al het water dat op het bedrijf gebruikt wordt gerecirculeerd waardoor er geen water verloren gaat.

Water is een cruciaal levensmiddel voor onze planten. Het doorloopt dan ook een gans traject vooraleer het op de planten terecht komt. Bij een regenbui valt het water op het dak van de loods en de serre. Via de regengoot komt het water terecht in de regenwaterput. Dit water wordt dan opgepompt en over de UV-filter gestuurd. Het resultaat hierna is zuiver water dat kan gebruikt worden voor de beneveling in de serres of voor de aanmaak van de voedingsoplossing voor onze planten. Al dit water wordt uiteindelijk opnieuw opgevangen en gaat opnieuw door de UV filter zodat het opnieuw kan gebruikt worden.

Daarnaast proberen we bij Gediflora water ook op een doordachte manier te gebruiken. In de zomer geven we enkel ’s nachts water omdat we op die manier verlies door verdamping kunnen tegengaan. Daarnaast worden de toiletten en douches aangesloten op regenwater zodat hiervoor geen kostbaar drinkwater moet gebruikt worden.

Weetje: ons waterbassin is 10.000 m³. Dit betekent dat we bij Gediflora evenveel water opslaan zoals de inhoud van 4 olympische zwembaden.