banner-img

Nieuws

Wereld bijendag

20 mei 2023

Dankbare bloemen

Bijen houden van kleurrijke en geurige bloemen. Vooral gele, witte, blauwe en paarse bloemen trekken hun aandacht. Doordat chrysanten bloeien in het najaar, zijn ze dankbare bloemen voor bijen. In die tijd van het jaar vinden de beestjes namelijk nog weinig bloemen en planten die in bloei staan. Chrysanten zijn voor hen dus de ideale vitaminekuur om hun winterslaap in te gaan.

Belangrijke rol

Sommige mensen beschouwen bijen als vervelende beestjes, maar ze spelen wel degelijk een belangrijke rol in onze maatschappij. Daarom moeten we ze ook een handje helpen. Door de bestuiving en vruchtzetting van chrysanten – en bloemen in het algemeen – creëren ze een enorme biodiversiteit, zijn ze verantwoordelijk voor het telen van een brede waaier aan groenten en fruit in én kunnen ze honing produceren. Wist je dat zonder de bestuiving van voedingsgewassen ¾ van onze winkelrekken leeg is? Bijen vervullen dus een zeer belangrijke rol in onze maatschappij en economie. En kleurrijke bloemen zoals chrysanten helpen de bijen daarbij.

Ze hebben onze hulp nodig

Zonder onze hulp kunnen de beestjes niet overleven én verliest de natuur aan kracht en diversiteit. We zijn een belangrijke schakel in de keten en zijn afhankelijk van elkaar. Een bijenlandschap op je terras of in je tuin creëren is een eerste belangrijke stap. Elke chrysant geeft de bijen een duwtje in de rug. Bovendien geniet jij van een mooi zicht terwijl de bijen gretig stuifmeel verzamelen. Woon je in de stad? Dan kun je ook je steentje bijdragen. Zelfs enkele bloempotten op je terras of in bloembakken maken al een verschil!

Ben je overtuigd van het belang van de natuur voor de bijen? Groendaken zijn tegenwoordig ook heel trendy. Ze zorgen voor extra natuur op kleinere, onbenutte oppervlaktes. Daar kan de natuur alleen maar bij welvaren. Ten slotte kan je de bijen ook aantrekken door nestkastjes of bijenhotels te voorzien. Dit alles als extra aanvulling op een tuin of balkon vol chrysanten: de perfecte ingrediënten voor een BIJzonder succesverhaal!