banner-img

Nieuws

Achter de schermen: efficiënt puzzelen op heel grote schaal

20 mrt 2019

Zo efficiënt mogelijk puzzelen op heel grote schaal

Na de veredeling en de vermeerdering komen de Belgische bolchrysanten vanuit Kenia en Brazilië terug naar Oostnieuwkerke. Van geuren en kleuren is nog geen sprake, want de stekjes zijn in deze fase amper drie centimeter hoog en stuk voor stuk groen. Michiel Declerck en Astrid Martens ontfermen zich erover.

Michiel Declerck – productieplanning en purchase – heeft het moeilijk om zijn taken precies te omschrijven. “Ze zijn allesomvattend. Als ik een steek laat vallen, heeft dat gevolgen voor zowat iedereen. Ik ben een beetje de draaischijf in het hele proces. In juli en augustus begin ik – op basis van de huidige vraag – een prognose te maken voor volgend jaar. Wie vraagt wat, in welke hoeveelheid, op welk moment? En hoe zal zich dat vertalen naar volgend seizoen? Op basis van de oorspronkelijke vraag probeer ik zo goed mogelijk te voorspellen wat we volgend seizoen nodig zullen hebben. En vervolgens zoek ik constant oplossingen om de verschillen tussen mijn prognose en de realiteit op te lossen. Bij de onbewortelde stekken trachten we zo efficiënt mogelijk te werken, van bij de leverancier al. Gegroepeerde leveringen, juist gelabeld, per ras en hoeveelheid komen toe en vertrekken zo snel mogelijk naar de klant. Tussenin gebeurt de manuele controle en natuurlijk is het zaak om per vliegtuig zo weinig mogelijk lucht te vervoeren. De stekken die hier beworteld worden, zijn een ander verhaal. Na aankomst krijgen ze een locatie in de koelcel. Daarin zit al heel wat toekomstige efficiëntie vervat, want we proberen de stekken hier zo te bewaren dat we ze in een latere fase snel en vlot kunnen klaarzetten. Ons scansysteem is daarin essentieel.”

Astrid Martens is als serre-verantwoordelijke de verpersoonlijking van het uitvoerende luik in de serre. “In het stekseizoen krijg ik de heel diverse interim-arbeiders onder mijn hoede, verdeel die in uitgebalanceerde groepen van vijf mensen en samen hebben we het volledige insteekproces in handen. Dat begint elke ochtend met een kwaliteitscontrole van de dag voordien. Is wat we insteken goed? Het is belangrijk dat daar niet veel tijd over gaat, want elke tray moet natuurlijk op hetzelfde moment dezelfde kwaliteit vertonen. In trays met 125 pluggen krijgen de stekjes tijd om te wortelen. De triomix is een apart verhaal, want daar bundelen we drie stekjes in één plug natuurlijk. Drie kleuren, eventueel verschillende families … het is cruciaal dat het op het eind van de rit klopt en je mag in dit hele verhaal niet vergeten dat elk stekje voor ons gewoon groen blijft. Daar heb ik een eigen systeem voor uitgedokterd, waar ik ook de juiste mensen voor inzet. Die moeten bij uitstek rustig, geconcentreerd en aandachtig zijn. En blijven.”

Klik hier om de rest van het artikel te lezen:MAGAZINE GEDIFLORA