banner-img

Nieuws

Kleurmetingen en kwekersrecht

04 apr 2023

‘Piraterij is een misdrijf!’ Het stond op de rode stempel die in beeld kwam terwijl een dreigende stem de boodschap nog eens duidelijk en een tikkeltje onheilspellend uitsprak bij de start van elke videocassette of dvd. Van videocassettes en dvd’s is vandaag amper nog sprake maar piraterij blijft een aandachtspunt en een bezorgdheid. Ook bij chrysanten.

Chrysantenrassen ontstaan niet vanzelf. Ze zijn het resultaat van een lang, technisch, creatief en intellectueel proces. De energie, tijd en middelen die erin schuilgaan, worden internationaal beschermd door kwekersrechten en patenten. Die erkennen Gediflora als veredelaar en geven ons de slagkracht om ons intellectueel eigendomsrecht (intellectual property) duidelijk af te bakenen wanneer iemand anders onze chrysantenrassen zonder toestemming verkoopt. En wat geldt voor chrysanten gaat net zo goed op voor kwekersrechten: ze komen er niet zomaar.

DUS RHS

Het kwekersrecht wordt toegekend aan het eind van de procedure waarin de veredelaar – onder andere – een beschrijving van het ras opstelt en vaak ook een DUS-onderzoek naar de onderscheidbaarheid, uniformiteit en stabiliteit van het nieuwe chrysantenras laat uitvoeren.

Bij Gedilfora beschrijven we nieuwe chrysantenrassen uiterst nauwkeurig en grondig, met behulp van de kleurkaarten van de Royal Horticultural Society (RHS). Daarop staat de kleur van de bloemknop, de kleur van de stengel en de kleur van de open bloemen officieel geregistreerd. De RHS-standaard wordt wereldwijd erkend door de officiële testcentra die verantwoordelijk zijn voor de toekenning van het DUS-certificaat. In Amerika voegen we ook de kleur van de jonge en oude bloem toe, zowel bovenaan als onderaan de bloemblaadjes (ray florets), wanneer we daar een Plant Patent aanvragen.

We zijn bij Gediflora trots op wat we maken. En de kwekersrechten en patenten op onze chrysantenrassen zijn één manier om dat zo te houden.

Kleurmetingen chrysanten

Kleurmetingen chrysanten